Megállíthatatlan a miskolci adventi villamos, hetedszer is Európa legszebbje lett

Megosztás

Ismét győzelmet aratott a miskolci adventi villamos, ezzel a sikerrel már hetedszer nyerte el az Európa legszebb adventi villamosa címet.

Az MHD86.cz közlekedési magazin idén is versenyt hirdetett Európa ünnepi díszbe öltöztetett villamosai számára. Ahogyan a korábbi években, úgy idén is a miskolci villamos kapta a legtöbb szavazatot. Ez azt is jelenti, hogy a miskolci szerelvényt még egyszer sem sikerült legyőznie a többi ünnepi villamosnak. Ez egyébként nem is csoda, hiszen az idén új díszbe öltözött villamos valódi világszenzáció lett.

Az idei szavazáson nyolc ország huszonnyolc villamosa versenyzett az Európa legszebb adventi villamosa címért. A második helyen ezúttal is Pilsen futott be, tehát ők is megőrizték tavalyi címüket. A harmadik helyen Olmütz végzett, Prága tehát idén lecsúszott a dobogóról. A Miskolc Városi Közlekedési (MVK) Zrt. Facebook posztja szerint a miskolci szerelvény ezzel maga mögé utasította többek között Belgium, Csehország, Szlovákia, Ausztria, Lengyelország, Németország és Horvátország adventi, karácsonyi villamosait.

Az MHD86 portál megjegyezte: Miskolc évek óta a 202-es pályaszámú ČKD Tatra KT8D5 öt típusú kocsival indul a versenyen, ez a miskolci adventi villamos, a típusból, ami egyébként hosszú időn át meghatározta a miskolci villamospályát, már csak néhány darab van és azok is csak alkalomszerűen közlekednek. Hétköznapi forgalomban már csak Škoda 26T járművek szállítják az utasokat – teszik hozzá. Az adventi villamosok európai versenyét egyébként hetedik alkalommal rendezték meg, ami azt jelenti, hogy a miskolci szerelvény eddig minden alkalommal elhozta az első helyet.

Ondřej Matěj Hrubeš, az MHD86.cz portál tulajdonosa a minap.hu érdeklődésére elmondta, összesen 20861 érvényes voks érkezett hozzájuk a szavazás időtartama alatt és ennek 58 százaléka a miskolci adventi villamosra.

Ahogyan az ismert, a miskolci adventi villamos legelőször 2012-ben indult el, akkor még szerényebb díszítéssel a 210-es pályaszámú Tátra típusú szerelvény töltötte be ezt a funkciót. 2013 óta a 202-es számú villamos öltözik ünnepi díszbe: az elmúlt kilenc évben volt már piros és óarany színű is, 2018-ban pedig jégpalotává alakították át. Hosszú évekig mézeskalács házikóként rótta a miskolci síneket, idén viszont mesebeli erdővé alakult.

A szerelvény még néhány napig, egészen pontosan vízkeresztig, vagyis január 6-áig közlekedik, a pontos menetrendről itt írtunk. Végül ne feledkezzünk meg azokról sem, akik ezt a csodát megalkották, az MVK szakembereiről, akiknek a gyönyörű villamost köszönhetjük itt írtunk bővebben.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek